Таблиця 1.
Людина
за 1 рік повинна
спожити
|
споживає
|
|
Овочів
|
161
|
71
|
Картоплі
|
90
|
120
|
Фруктів
|
82
|
57
|
Хліба
|
98
|
121
|
М’яса
|
81
|
54
|
Риби
|
18
|
9
|
Молока
|
433
|
332
|
Яєць
|
350
|
292
|
Олії
|
10-11
|
7
|
Звідси
бачимо, що в нашому раціоні переважає картопля і хліб. За своєї недбалості,
недоїдаємо овочі і фрукти, які маємо вдома. Чому нема щоденно на нашому столі
моркви, капусти, горіхів, столового буряка, яблук, перцю, цибулі, часнику. Адже
морква – це пам’ять, розум дітей. Вона покращує обмінні процес мозку. Сприяє
підвищенню працездатності. Покращує розумові здібності дітей капуста, чорниці,
цибуля, горіхи, кмин. Горіхи впливають не тільки на розумові процеси, але і
підвищують імунітет до захворювань. Щоденно треба з’їдати 4-5 горіхів. Столовий
буряк містить багато заліза, що входить до складу гемоглобіну крові.
На наших
столах сьогодні з’являється все більше заморських овочів і фруктів. Проте
медики рекомендують не зловживати ними, бо наш організм генетично
запрограмований на місцеву їжу.
Крім
основних складових, наша їжа сьогодні дедалі більше містить харчових добавок,
які не дають продуктам черствіти, окислюватись, пліснявіти, поліпшують
зовнішній вигляд. Всі вони діляться на декілька класів:
Таблиця 2.
Харчові добавки
Назва добавок
|
Назва
|
Е100-182
|
Барвники
|
Е200-299
|
Консерванти
|
Е300-399
|
Антиокислювачі
|
Е400-499
|
Стабілізатори
|
Е500-599
|
Емульгатори
|
Е600-699
|
Підсилювачі
смаку і аромату
|
Е1000
|
Підсолоджувачі
соків, цукерок, напоїв
|
Державний
комітет із захисту прав споживачів України пропонує список шкідливих добавок.
Для прикладу: Е102, 110, 120, 124, 127 – признані небезпечними. Е131, 142, 210, 213, 215,-217, 240, 330 –
визнані канцерогенними.
Немає коментарів:
Дописати коментар