четвер, 16 квітня 2015 р.

Основи здорового способу життя студента


Одне з важливих завдань суспільства – виховати фізично, морально, соціально, духовно здорову людину. Адже стан здоров’я населення України свідчить про існування реальної загрози вимирання нації. Справедливими є слова: «Гроші втратив – нічого не втратив, час втратив – багато втратив, здоров’я втратив – все втратив».
Раціональне харчування – як основний чинник здорового життя
Раціональне харчування (від латинського словаrationalis — «розумний») — це фізіологічно повноцінне харчування здорових людей урахуванням їхньої статі, віку, характеру праці, кліматичних умов проживання. Раціональне харчування сприяє збереження здоров'я, опірності шкідливим чинникам довкілля, високої фізичній і розумовій працездатності, активному довголіття.



Раціональне харчування слід розглядати, як однією з головних складових частин здорового життя, як із чинників продовження активного періоду життєдіяльності.
Всім відомо, що харчування абсолютно необхідно для підтримки життя. Наукою твердо встановлено три функції харчування.


 

Ферменти і більшість гормонів - регулятори хімічних процесів, що протікають в організмі, - синтезуються самим організмом. Однак деякі коферменти (необхідна складова частина ферментів), без яких ферменти не можуть проявляти свою активність, а також деякі гормони організм людини може синтезувати тільки зі спеціальних попередників, що знаходяться в їжі. Цими попередниками є вітаміни, присутні в продуктах харчування. Порівняно недавно з'явилися дані про існування ще однієї - четвертої функції харчування, яка полягає у виробленні імунітету, як неспецифічного, так і специфічного. Було встановлено, що величина імунної відповіді на інфекцію залежить від якості харчування і, особливо, від достатнього вмісту в їжі калорій, повноцінних білків і вітамінів. При недостатньому харчуванні знижується загальний імунітет і зменшується опірність організму всіляким інфекціям. І, навпаки, повноцінне харчування з достатнім вмістом білків, жирів, вітамінів і калорій підсилює імунітет і підвищує опірність інфекціям. У даному випадку мова йде про зв'язок харчування з неспецифічним імунітетом.






Пізніше було виявлено, що певна частина хімічних сполук, які містяться впродуктах харчування, не розщеплюється в травному тракті або розщеплюється лише частково. Такі великі нерозщеплені молекули білків або поліпептидів можуть проникати через стінку кишечника в кров і, будучи чужорідними для організму, викликати його специфічна імунна відповідь. Дослідженнями, проведеними в Інституті харчування РАМН, встановлено, що кілька відсотків (або кілька десятих відсотка) білків, які надійшли з їжею, виявляється в крові, печінки і деяких інших внутрішніх органах у формі великих молекул, що зберігають антигенні властивості початкових харчових білків. Виявлено також, що на ці чужорідні харчові білки в організмі виробляються специфічні антитіла. Таким чином, в процесі живлення відбувається постійне надходження антигенів з травного тракту у внутрішнє середовище організму, що призводить до вироблення і підтримки специфічного імунітету до білків їжі.

Немає коментарів:

Дописати коментар